Notenolie en recepten

koud geperst - 100% biologisch - bij interesse stuur een mail dehouttuynen@hotmail.com of bel 0032 470 02 46 69

Kwaliteit

Het kan verwarrend zijn hoeveel verschillende soorten en kwaliteiten walnootolie er bestaan!
Puur of gearomatiseerde walnootolie?
Ten eerste is er onderscheid naar olie die gemaakt is uit alleen walnoten (pure walnootolie), of olie die gemaakt is van een plantaardige olie waar walnoten een tijd in hebben gelegen om deze olie een walnotensmaak te geven. De laatste is natuurlijk goedkoper. Vaak staat er op het etiket alleen 'Walnootolie'.
Chemisch of mechanisch verkregen walnootolie?
Helaas is niet alle pure walnootolie echter even zuiver. Er zijn namelijk verschillende manieren om olie te winnen: mechanisch of chemisch, en verhit of onverhit.
Goedkopere flesjes walnootolie die bijvoorbeeld in de supermarkt worden verkocht en wel pure walnootolie heten, zijn gemaakt van walnootolie die chemisch is verkregen. Chemische winning is goedkoper en levert meer olie per kilo walnoten op: de olie in de walnoten wordt opgelost met behulp van chemicaliën als hexaan. Dit is een laag-toxisch aardoliederivaat vergelijkbaar met petroleum of benzine. Nadat de olie van de walnoot is gescheiden wordt onder hoge temperatuur de hexaan 'afgebrand'. Als het goed is blijven hierbij geen schadelijke stoffen in de walnootolie achter. Wel wordt de olie verhit tot temperaturen van 150 graden celsius om de hexaan te verwijderen en soms wel tot 240 graden celcius om de olie te bleken en ontdoen van onwenselijke geuren die overblijven na chemische extractie.
Verhit of koud geperste walnootolie?
Wanneer walnootolie mechanisch wordt geperst, is vooral de temperatuur van belang. Bij temperaturen boven de 60 graden verliest walnootolie een groot deel van zijn bijzondere eigenschappen. De vetzuren, atioxidanten en vitamines die walnootolie zo gezond maken worden dan namelijk vernietigd. Echter: hoe warmer de oliepers, hoe groter de opbrengst en hoe minder persdruk er hoeft te worden opgebouwd. De regels verschillen wat van land tot land, maar over het algemeen wordt er gesproken van 'koude persing' als de temperatuur van de olie bij het persen niet boven de 50 of 60 graden celcius komt.
Geroosterde of ongeroosterde walnoten?
Walnoten hebben van zichzelf een frisse, subtiele smaak. De walnoot is onmiskenbaar aanwezig in de olie, maar de smaak is zacht en mild. Om walnootolie een krachtiger walnootsmaak te verlenen wordt het walnootvlees voor het persen vaak geroosterd: nadat de walnoten eerst zijn fijngemalen worden ze bij voortdurende beweging ongeveer 15 minuten geroosterd bij een temperatuur rond de 160 graden celsius en gaan ze vervolgens de pers in. Deze walnootolie smaakt sterker naar walnoot, maar het is maar de vraag wat er overblijft van de goede bestanddelen na de verhitting tijdens het roosteren.


Kwaliteit van de walnoten
En uiteraard staat of valt de kwaliteit van de olie met de kwaliteit van de noten! Walnoten zijn gevoelig voor bederf door warmte, zuurstof en vocht. Wanneer de noten snel worden geraapt en goed gedroogd, zijn ze in de schaal een paar jaar houdbaar. Nadat ze zijn gekraakt en gepeld en zeker wanneer ze niet meer intact zijn neemt de schade van zuurstof toe, vooral bij hogere temperaturen omdat het notenvlees niet langer beschermd wordt door het lichtbruine vliesje dat de noot omsluit. Dit vliesje bevat veel anti-oxidanten die vrije radicalen tegenhouden (o.a. hierdoor is walnootolie zo goed voor de gezondheid).

En de olie van De Houttuynen?

Onze olie is pure walnootolie, koud geperst uit ongeroosterde noten van uitsluitend goede kwaliteit.

En de olie van De Houttuynen?

Onze olie is pure walnootolie, koud geperst uit ongeroosterde noten van uitsluitend goede kwaliteit.

100% biologisch, kostbare druppels uit de natuur.

De Houttuynen betekent pure notenolie die opvalt door zijn kwaliteit. Een puur olieproduct, gemaakt met kennis, zorg en met het doel om u een van de kostbaarste goederen van de natuur te bieden met eerlijkheid en innerlijke samenhang.

Elke druppel olie bevat alle smaak en voedingswaarde waardoor het een prettige keuze is voor dagelijks gebruik.

Gezond

Walnootolie is ook erg gezond. De gezondheidsvoordelen zijn hetzelfde als die van hele walnoten, maar de olie is geconcentreerder. De voedingswaarde van 35 gram walnootolie is gelijk aan 50 gram hele walnoten.
Walnootolie bevat veel omega-3 en -6 vetzuur, vitaminen, magnesium, koper en zink.
Uit veel studies en onderzoeken is gebleken dat walnootolie een gunstig effect heeft op ons hart en bloedvaten. De omega-3 vetzuren in walnootolie helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en verbeteren de functie van de bloedvaten. Een lager cholesterolgehalte en gezonde bloedvaten vermindert het risico van coronaire hartziekten. Dit wordt verklaard door de vetzuursamenstelling: walnootolie bevat ruim 12% alfa-linoleenzuur en 58% cis-linolzuur.


Persen

Het persen van de walnootolie gebeurt koud en onder hoge druk in een schroefpers. De walnoten worden naar een vernauwende uitgang geperst en onder de toenemende druk loopt de olie uit het walnotenvlees. Eerst is de olie wat troebel, maar algauw bezinken de vaste delen op de bodem en blijft er een prachtige, milde, goudkleurige olie over. Na het persen bezinkt de olie voor een week, voor het afgieten en bottelen. 

Gemengde salade met walnoten, geitenkaas en walnootolie

4 personen
Ingrediënten

 • 1/2 krop frisee (krulandijvie)
 • 50 gram rucola
 • 50 gram veldsla
 • 1 teen knoflook
 • 1 1/2 el witte wijnazijn
 • 5 el walnootolie
 • mespunt dijonmosterd
 • zout
 • versgemalen peper
 • 75 gram walnoten, grof gehakt
 • 4 kleine geitenkaasjes (Cabecou) of 1 rolletje geitenkaas van 100 gram, in 4 plakjes


Bereidingswijze

Was de slasoorten, slinger ze droog en scheur de frisee in kleinere stukjes. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Pers de knoflook uit boven een slaschaal. Voeg de azijn, olie en mosterd toe en klop alles in de kom tot een dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de slasoorten en noten luchtig door de dressing en verdeel de salade over 4 borden. Leg de geitenkaasjes op de bakplaat en laat ze vlak onder de grill in enkele seconden iets smelten en kleuren. Schep de kaasjes met een pannenkoekmes op de salade en serveer direct.